Peminat

Sunday, April 8, 2012

Malam Ni Masak Ayam Kukus

Assalammualaikum...
Salam sejahtera semua..

Malam ni aku nak masak ayam kukus....
(Dah masak, dah makan dah pun)

Semuanya terjadi disebabkan member aku Pak Alie yang telah berjaya meracun aku untuk memasak

AYAM KUKUS

Saja dia mai rumah aku, jalan2 dari nuu jauh... Daro mari...
Bukak la ceghita pasal masak-masak nih...
Masakan terbaru, senang dan sihat..
Kukus...

Bukan setakat ayam, ikan pun dah selalu dikukusnya
Letak rempah = halia + bawang putih + serai + garam + sos tiram

Perghh... terliur beb...

So aku pun beli la periuk kukus pagi tadi sebab kat rumah aku takdak menda alah ni...
Periuk biasa pun takdak...kuali ada la..
Nak beli ikan dah lewat sesangat, banyak dah abih..
So nak taknak, beli la ayam...

Aku beli ayam di Andalas sebab was-was kat tempat lain takut x halal..
Kalau halal pun, mungkin storage dengan daging khinzir..
Eeewwwwww....

Balik umah, defrost ayam kasi lembut dulu... malam baru dapat projek..
Sambil-sambil tu aku wat la video skali, tapi lom lagi edit..
Aku blend semua bahan kecuali serai...
Lumur atas ayam yang sedia dalam pinggan,
Letak dalam bekas periuk yang berlubang tu,
Terus letak atas periuk yang tengah didih airnya..

Tunggu dalam 30 minit kasi lembut/masak sampai lerai dari tulang...
Dan inilah hasilnya!!


Sluuurrppp...
Rasa memang sedap untuk first try... huhu..
Makan plak ngan nasi perencah ayam..
Huh...sedap weh..

Ok la...setakat ni ja...
Peace out...

Resepi? Cari sendiri dalam Google...
Lebih kurang sama je...
:)



3 comments:

Maya Lisa said...

slurppp slurpp ! tedapnyaaa !ni yang nak datang mukah ni ! nak sikitttt !

aBANgZAI said...

Mai la Mukah..nnt abg zai masakkan... :)

Afraliza Yusof said...

terliur! sedapnyeee..